Zabaldu! | Comparte!

Sukalde komunitarioen konfederazioa

Basajaun elkarteak osatuko duten nodoen elkarlan eta laguntzan oinarritua, pixkanaka sukalde komunitarioen konfederazioa eraikitzen saiatzea datza. Aterki konfederatibo baten pean, herritarrei elikadura etikoa eta kalitatezkoa etengabe eskuratzeko helburu sozialean bat eginez, tresna operatibo, juridiko eta fiskalak ere partekatu ahal izango dituen elkarteen sare bat osatzea.

Konfederazioa pertsona fisiko eta juridikoen elkarte bat da, tresna eta helburu sozialak partekatzen dituena. Bertan, konfederazioa osatzen duten elkarteen autonomia eta subiranotasuna errespetatzen dira, hau da, elkarteen batasun bat baliabideak partekatzeko, beren buruei buruzko erabakitzeko ahalmena galdu gabe, betiere helburu sozial bera partekatuz.

Forma juridiko hori, gure ustez, egokiena da sukalde komunitarioak erreplikatu ahal izateko eta, aldi berean, komunitate bakoitzaren benetako beharretara egokitzeko, komunitatea bere sukaldaritzaren eta elikadura-etikaren subiranoa izanik. Azken batean, ezarritako helburu sozialekin komunitatearen onurarako erabiltzeko tresna-kutxa komuna.

 
Elikadura-subiranotasuna esparru oso zabala da, eta, berez helburu bat bada ere, uste dugu helburu nagusi batzuk ezartzea dela helburu hori gauzatzeko praktikoena, eta, hortik aurrera, elikadura-subiranotasun osoagoa eta bizigarriagoa lortzea. Helburu nagusia elikaduraren inguruan herri-egiturak sortzea da, komunitate bakoitzeko kideei aukera eman ahal izateko nola elikatu, gure ingurune naturala eta sozioekonomikoa suntsitzen duen elikadurara bultzatzen gaituzten enpresa-presioetatik ihesi. Basajaunetik, eszenatoki horretara iristen saiatzen gara, honako balio hauek defendatuz.
  • Kalitatezko elikagaietara irisgarritasuna Pertsonei tokiko produktu etiko eta jasangarriaz elikatzen lagunduko dieten ekimenak sortzen saiatzen gara, gehiegizko esfortzu ekonomikorik egin beharrik gabe.
  • Irabazi asmoa elikaduratik ezabatzea Basajaun Elkartea irabazi-asmorik gabeko elkartea da, eta jardueraren onura elkartearekin helburu sozialak partekatzen dituzten herri-ekimenetan inbertitzen du. Elkartearen beraren behar ekonomikoei erantzun ondoren (azpiegiturak, soldatak, hornitzaileak…), sortutako irabaziaren banaketa modu asanblearioan erabakitzen da.
  • Ekonomiko eta elikadura aberastasunaren banaketa Elikaduran irabazi asmoa kentzea, elikagai-aberastasuna ahalik eta era ekitatiboenean banatzea datza; horregatik, gure lankidetza-gune nagusietako bat etxegabetasun-egoeran dauden pertsonei auzo-janaria banatzea da, ahal den neurrian elikagaia eta janaria prestatzeko ahalegina eskeiniz.
  • Elikadura-ezagutza zabaltzea Komunitateek beren inguruan ekoizten diren elikagaien berri izan dezaten sustatzea dugu helburua; hala nola, elikagai horiek egin eta kontserbatzeko teknikak ere erakustea, elikagaiei dagokienez autonomia izanik, industriaren mende ez dauden komunitateak sortzeko. Ingurunearekin konektatuta dagoen eta nola elikatu nahi duen erabaki ahal izateko ezagutza duten komunitateak.
  • Kontsumo etikoa eta iraunkorra sustatzea Komunitateak tokiko ekoizleekin harremanetan jartzea, herritarrek produktu horiek errazago eskura ditzaten.
  • Elikadura-aprobetxamendua operatibizatzea Elikagaien kozinatze kolektiboak aukera ematen du elikadura-aprobetxamendua handitzeko, bai prozesuan sortutako azpiproduktuak erabiltzeagatik, bai elaborazioen arrazionalizazio kontzienteagatik.

Horri erantzuteko, jakina, lehenik eta behin argi izan behar dugu sukaldaritza komunitarioa zer den, beraz, kontzeptu hori argi ez baduzu, web gune honetan zer den azaltzen duen atala bisitatzea gomendatzen dizugu.

Kontzeptu hori argi dugunean, argi izan behar dugu ekimena martxan jartzeko behar diren elementu guztiak ditugula.

  • Banaketarako gunea Elementu hori oinarrizkoena da, hozkailu bat jar daitekeen espazio bat besterik ez da behar; tamaina, jakina, komunitateko sukaldaritzan parte hartuko duen komunitatearen tamainaren araberakoa izango da, nahiz eta, gutxienez, 900l-ko hozkailu bat har dezakeen espazio bat gomendatzen dugun. Elementu hori bakarrik badugu eta sukalde komunitarioa hurbil badugu, banaketa nodo gisa hastea plantea dezakegu sukaldaritza komunitario bat sortu aurretik, horrela komunitatearen indarra neurtzeko.
  • Banaketarako makinaria Banaketa egiteko, esan bezala, 900l-ko edukiera batzen duten hozkailu edo hozkailu multzo bat behar dugu.
  • Sukaldatzeko eremu eta makinaria Funtsean, sukalde industrial bat. Sukaldaritza komunitarioaren proiektuak argi eta garbi dekrecentista den filosofia bat jarraitzen duela oinarri hartuta, zure auzoan gutxiegi erabiltzen den sukalde bat edukitzea da egokiena, hala nola astegunetan jarduerarik ez duen elkarte gastronomiko bat edo iraganean gizataldeei jaten emateko erabiltzen zen eta erabilerarik gabe geratu den azpiegitura motaren bat.
  • Hontzi berrerabilgarriak Janaria ontzi berrerabilgarrietan arrazionalizatzen da, eta ontzi horien ardura bazkideek hartzen dute. Ontzi horiek tamaina eta forma estandarrekoak izatea gomendatzen dugu, errazionamendua eta logistika errazteko.
  • Ekimenari eutsiko dion talde eragile bat Argi izan behar dugu nork sostengatuko eta operatibizatuko duen ekimena, erantzukizunak hartzeko eta erabaki jakin batzuk hartzeko konpromisoa nork hartuko duen, betiere argi izanda organo subiranoa komunitatea dela.
  • Konpromisoa hartzeko prest dagoen komunitatea Sukalde komunitarioaren indarra erabiltzaileak bazkideak direla da, eta ez bezero soilak. Sukaldaritza komunitarioa sortzeko inflexio-puntua kalkulatzea zaila da, komunitatearen tamainaren eta dituen baliabideen araberakoa izango baita. Hala ere, astean 400 anoa behar direla kalkulatzen dugu, gutxi gorabehera, kozinatzeko espazio bat hasteko.

Zure komunitateak sukaldaritza komunitario bat sortzen hasteko beharrezko baldintzak betetzen dituela uste baduzu, idatz iezaguzu info@basajaunelkartea.eus helbidera proiektua gainetik komentatuz, pozik aholkatuko dizugu eta baita ere proiektua aurrera ateratzen lagunduko dizugu!

Basajaunen helburu nagusietako bat da komunitate-sukalde konfederatuek partekatzeko moduko tresna-kutxa bat sortzea, sukalde horien sorrera eta bilakaera errazteko. Ekimena garatzen doan heinean, tresna berriak sortzen eta daudenak hobetzen goaz, eraginkorragoak izan daitezen, eta sukalde komunitarioak osatzen dituzten pertsonek denbora gehiago eman dezaten komunitatea sortzen, horrek ematen baitio giza balioa ekimenari.

  • Formazioa 2021eko uztailean sukaldaritza komunitario bat sortzeko ekimenaren lehen esperientziari ekin genionetik, informazioa eta esperientziak biltzen joan gara, bai arlo operatibotik, bai juridikotik, sukalde komunitarioak sortzen ausartu nahi duten komunitate guztiei bidea errazteko.
  • Softwarea Sukaldaritza komunitarioaren indarguneetako bat komunitatean eskaerak aldez aurretik egiteko antolatzeko modua da. Horrela, errazagoa da sukaldean antolatzea, bai eta ekoizle txikiekin lan egitea ere, eta, era berean, elikagaiak alferrik galtzea murrizten da. Ekimeneko azken urte honetan modu autonomoan sortu dugu komunitatearen eskaerak antolatzeko eta mugatzeko gaitasuna duen softwarea.
  • Sarea Basajaunen eta bere formatu konfederatiboaren asmoa, komunitateen eta haien sukalde komunitarioen arteko laguntza-sare bat sortzea da, bai arlo ekonomikoan, bai operatiboan, nodo horiek baliabideak partekatu ahal izateko.

Zabaldu! | Comparte!